Mikroszűrés

A mikroszűrés a 0,1 és 1 mikron szemcseméret közötti tartományban történő fizikai szűrést jelenti. Az oldott anyagok, turbiditás, mikroorganizmusok kiszűrése a membránon lévő pórusok méretétől függ. Azok a szennyezők, melyek a pórusoknál nagyobb méretűek, teljes mértékben kiszűrődnek. Azok a szennyezők, amelyek a pórusoknál kisebbek, részben szűrődnek csak ki, ebben szerepet játszik a membránon visszatartott anyagokból kialakult réteg is. Az eljárás nyomásfüggő technológia, amely az ultraszűrésnél kisebb mértékben távolítja el a szennyezőket.
Minden olyan vízkezelő technológiában használatos lehet, ahol 0,1 mikronnál nagyobb részecskék eltávolítása a cél. Kiszűrhető vele a baktériumok nagy része, a vírusoknak viszont csak egy része tartható vissza. A vírusok a mikroszűrő pórusoknál kisebb átmérővel bírnak, de képesek hozzátapadni a membrán felületén a baktériumok által létrehozott biofilmhez, így történik a kiszűrésük.

Példák mikroszűrésre:

  • italok és gyógyszerek hidegen történő sterilizálása;
  • gyümölcslevek, borok, sörök tisztítása;
  • baktériumok szeparálása vízből;
  • elfolyó víz kezelése;
  • olaj-víz emulzió szeparálása;
  • előkezelés nanoszűréshez és fordított ozmózishoz.

Mikroszűrési technológiánkban olyan modulokat alkalmazunk, melyek cross-flow áramlás mellett üzemelnek. A modulok nagyban ellenállnak a koptató hatásoknak és más mechanikai behatásoknak a homogén kialakításnak köszönhetően. A polipropilén váz és a membrán anyaga biztosítja az ellenálló képességet a kémiai hatások ellen pH 0-14 tartományban. A membránok elérhetők üreges kapilláris szál és csőszerű kivitelben. A csőszerű membránok a membránházzal vannak egybe hegesztve, így erre a területre nem szükséges tömítés.
A membrán felületén összegyűlt szennyeződések könnyen eltávolíthatók az áramlási sebesség növelésével, periodikus visszamosással vagy vegyszeres visszamosással.