Nanoszűrés

A nanoszűrés olyan membrántechnológiai eljárás, ami hozzávetőlegesen 1 nanométer méretig visszatartja a részecskéket. A szakirodalom az ultraszűrés (UF) és a fordított ozmózisos (RO) eljárások közé helyezi a részecske-visszatartás függvényében. A szerves molekulákat 200-400 g/mol méretig visszatartja, az oldott sókat pedig 20-98%-ban. Az olyan sókat, melyek egyértékű anionokkal rendelkeznek (NaCl, CaCl2), 20-80%-ban, a kétértékűekkel rendelkezőket pedig 90-98%-ban. Az általános technológiai transzmembrán nyomás 3-16 bar tartományban mozog.

A technológiát tipikusan alkalmazzák vízkeménység csökkentésére, ezen kívül jellemző felszíni vizekből a színeltávolítás vagy szerves anyag (TOC) eltávolítása, rádium eltávolítása, összes sómennyiség (TDS) csökkentése, vagy a szerves és szervetlen komponensek szétválasztása az élelmiszeriparban vagy a szennyvízben. A nanoszűrést általában 2000 mg/l alatti víz előkezelésére alkalmazzák. Ezekből a vizekből így legfeljebb 4000 mg/l sótartalmú koncentrátum keletkezik, így ez a víz még akár öntözésre is felhasználható.

A nanoszűrő membránok a RO membránokhoz hasonlóan az ipari felhasználásokhoz spiráltekercselt kivitelben kerülnek forgalomba, laboratóriumi célokra általában lapmembránokat használnak. A spirál kialakítás nagyszámú variációt tesz lehetővé a felhasználástól függően. Ezeket használják az élelmiszeriparban, italgyártásban, valamint gyógyszeriparban a biotechnológiai szűrésekhez.

A modulokat a felhasználási területtől és a kezelendő folyadék lebegőanyag tartalmától függően 30-80 mil spacer* mérettartományban gyártják. Az ipari és szennyvizes felhasználásokhoz a pH és hőmérsékletfüggésük nagyon tág tartományban mozog, így a gyártók olyan ellenálló modulokat is forgalomba hoztak, melyek savak és lúgok tisztítására is alkalmasak 0-14 pH tartományban, a gyógyszergyártásban előírt extrém tisztítási feltételeknek is ellenállnak 80 °C hőmérsékletig.

*A spirál modulokban a nyersvíz oldali csatorna elválasztására alkalmazott távtartó háló, amely vastagsága a víz lebegőanyag tartalmától függően változik.