EN RO

WAPPTOR vasbeton és műanyag zsírleválasztó berendezések

A vonatkozó magyar és EU előírások értelmében a nagy zsírtartalmú szennyvizek nem bocsáthatók a közcsatornába előkezelés nélkül – azok védelme érdekében – ezért az állati, illetve növényi eredetű zsírokkal szennyezett a szennyvizekből szükséges mind a víz felszínén úszó, mind a vízben cseppek formájában lebegő zsiradékok leválasztása. Ennek egyik megoldása a szennyezett vizek közcsatornába bocsátás előtti zsírleválasztókon történő átvezetése.

Zsírfogók alkalmazása nélkül a szennyvizek zsírtartalma a közcsatornába jutva a csatorna falára ülepednek ki, csökkentve így az átfolyási keresztmetszetet, és növelve a dugulások gyakoriságának kockázatát. Ezen felül a zsírsavak meg is támadják a csatornák anyagát, bomlásuk pedig jelentős bűzterheléssel jár. A közcsatornán át a szennyvíztisztító telepekre jutó zsír pedig csökkenti az oxigén beoldódás hatékonyságát, és súlyos üzemeltetési problémákat okoz a szennyvíztisztító telepeken.

A zsírleválasztó berendezések a fizikai fázis-szétválasztás elvén működnek, ahol a víznél könnyebb anyagok felúsznak, illetve a víznél nehezebb anyagok leülepednek. Mivel az ilyen jellegű szennyvizek általában nagy lebegő (ülepedő) anyagtartalommal rendelkeznek, ezért a zsírfogó térbe jutást megelőzően először egy erre méretezett iszapfogó zónán vannak átvezetve, ahol az ülepedő anyagok a műtárgy alján gyűlnek össze, míg a víznél könnyebb fajsúlyú zsírcseppek pedig – második fázisként – a zsírleválasztó térben a vízfelszínen gyűlnek össze. A berendezés kialakításának köszönhetően a kiülepedett és felúszott anyagok nem tudnak távozni a közcsatornába.

A WAPPTOR zsírfogó termékcsaládban a berendezések elérhetők kül,- és beltéri elhelyezésre vasbeton és műanyag kivitelben.

Előnyök:

  • hosszú élettartam, korszerű alapanyagok;
  • gazdaságosság;
  • könnyű kezelhetőség;
  • egyszerű karbantartás és tisztítás.

WAPPTOR Vasbeton és PP műanyag zsírleválasztók az alábbi típusokban érhetők el:

Vasbeton kültéri Műanyag szabadon álló beltéri Műanyag süllyesztett kültéri
Típus Névleges teljesítmény l/s Típus Névleges teljesítmény l/s Típus Névleges teljesítmény l/s
WF02-1CB/D 2 WF01-1-PA 1 WF01-1-PB 1
WF04-1CB/D 4 WF02-1-PA 2 WF02-1-PB 2
WF07-1CB/D 7 WF03-1-PA 3 WF03-1-PB 3
WF10-1CB/D 10 WF04-1-PA 4 WF04-1-PB 4
WF12-1CB/D 12 WF07-1-PA 7 WF07-1-PB 7
WF15-1CB/D 15 WF10-1-PA 10 WF10-1-PB 10

A vasbeton berendezések elérhetőek B125 KN és D400 KN födém és fedlap terheléssel, a műanyag süllyesztett berendezések meg A15 KN és B125 KN fedlap terheléssel.

WAPPTOR típusú zsírleválasztó berendezések megfelelnek az MSZ-EN 1825 szabványban foglaltaknak és rendelkeznek a hazai forgalmazáshoz szükséges engedélyekkel.

A WAPPtech Kft. a zsírleválasztók gyártása mellett vállalja a berendezések betervezését, vízjogi engedélyek elkészítését és a hatósági ügyintézését is.

További bővebb információkért kérjük keresse kollégáinkat.