Víztermelő kutak karbantartása

A vízellátás lelke a KÚT!

Ezért a szolgáltatás biztonsága érdekében fontos, hogy a vízellátást biztosító kút megfelelő műszaki állapota hosszú távon biztosítható legyen. A WAPPtech Kft. a víztermelő kutak karbantartásának területén az alábbi szolgáltatásokkal áll rendelkezésére:

Kút tisztítás (kompresszoros):

Az üzemeltetés során a kutak „homokzsákjában” és a szűrőzött vízadó rétegben felhalmozódik a homok, vasiszap és egyéb olyan anyag, amely a kút vízhozamának csökkenését, illetve a kitermelt víz minőségének romlását (homokolás, zavarosság, stb.) okozza.

A kút tisztítás során „lengő kompresszorozással” eltávolításra kerül a kút-talpon felhalmozódott szilárd anyag, mellyel szabaddá válik a kút alján található homokzsák.

A kutak karbantartása során a kút szerkezetének, a vízadó réteg összetételének és a kitermelt víz minőségének függvényében kerül meghatározásra a szükséges kompresszorozási időtartam.

A kompresszorozás során megfelelő talajrétegekben a kút körül kialakításra kerül ismét a természetes szűrőváz, mely megfelelő üzemeltetés mellett a kútszerkezettől függően megakadályozza a szilárd anyagok bejutását a szivattyú szívóterébe.

Kút béléscső és szűrő mosatás:

A mosási folyamat nagy nyomással történik, melynek során a csőfalon lerakódott szennyeződések és kialakult baktérium telepek kerülnek eltávolításra. Ennek köszönhetően a kutakban kialakuló egyes vízminőségi problémák orvosolhatók. A mosás során a kút szűrőjében lerakódott szennyeződések egy része is eltávolításra kerül. A fellazított szennyeződéseket a mosást követő kompresszorozással lehet teljes mértékben kitermelni.

Vegyszeres kút tisztítás:

A vegyszeres kút tisztítás során a kút falán lerakódott vas, mangán és egyéb szennyeződések kerülnek visszaoldásra speciális kút regeneráló vegyszerekkel, illetve a makacs baktériumok okozta szennyeződések helyi fertőtlenítése oldható meg.

Kútszerkezet javítás (betétcsövezés):

A kutak szerkezeti meghibásodása (szűrő szakadás, tömszelence sérülés, csőfal lyukadás, stb.) esetén betétcsövezéssel tudjuk javítani a meghibásodott kutakat.

A kútjavítás előtt szükséges szerkezeti vizsgálatokat több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező szakcéggel végeztetjük el, mely vizsgálat eredményének függvényében tudjuk az adott körülmények között szükséges javítási eljárást meghatározni.

Búvárszivattyú mentés, csere:

Leszakadt búvárszivattyúk esetében biztosítani tudjuk a szivattyúk kútból történő kimentését, illetve normál üzemeltetési körülmények között búvárszivattyúk cseréjét is elvégezzük.

Felhagyott kutak eltömedékelése:

Amennyiben a kút a szerkezeti sérülése, illetve a vízminőségi problémái miatt nem javítható, illetve azt a vízellátásból ki kell vonni, akkor a megfelelő engedélyek beszerzésén túl vállaljuk ezen kutak szakszerű elzárását, eltömedékelését.

Kutak üzemvitelének optimalizálása:

A kutak üzemeltetése során számos szempontot figyelembe kell venni a kínálat (termelés) és a kereslet (fogyasztás) szempontjából.

Ilyen fontos tényező a kutak vízminőségéből adódó, keveredés által előállított, végleges szolgáltatott vízminőség, mely nagyban befolyásolja a kitermelt víz fajlagos energia költségeit és az esetleges tisztítási technológia üzemeltetési költségeit.

Kollégáink üzemeltetési tapasztalataira alapozva vállaljuk többkutas vízellátó rendszerek kútjainak vízminőségi és energetikai optimalizálási vizsgálatait, számításait.

Az optimalizálás során javaslatot és műszaki megoldást adunk a vízellátást biztosító kutak optimális üzemeltetésére, melynek során maximálisan figyelembe vesszük a kutak műszaki és kapacitásbéli adottságait.

Vállaljuk továbbá kút karbantartással és javítással kapcsolatosan felmerülő teljeskörű tervezési és engedélyeztetési eljárások lebonyolítását.