EN RO

Jól működik a felújított zalalövői szennyvíztisztító

2020. október 29.

Sikeres műszaki átadás-átvétellel zárultak 2020 nyarán a KEHOP-2.2.2-15-2016-00108 azonosító számú projekt keretein belül a Zalalövő központú agglomeráció korszerű szennyvíztisztításához szükséges fejlesztési munkálatok. A projekt fővállalkozója, a Szabadics Építőpari Zrt. a telepi technológia fejlesztéséhez kapcsolódó teljes körű tervezési, kivitelezési és próbaüzem irányítási munkálatok elvégzésével bízta meg cégünket.

A beruházás eredményeképpen az új, tömbösített műtárgyakban úgynevezett egyenes átfolyású eleveniszapos szennyvíztisztítási technológia valósult meg, biológiai szervesanyag és nitrogén eltávolítással, utóülepítéssel, a szükséges recirkulációkkal (nitrát-, iszap-), és kémiai foszfor eltávolítással.

A megfelelő üzembiztonság érdekében a fejlesztés során a tömbösített műtárgyon belül párhuzamos tisztítási sorok létesíttettünk. A szennyvíztisztító telep fejlesztést követő befogadója a Zala folyó, a Balaton vízgyűjtője maradt, kialakítottunk egy utószűrési lépcső is, amelynek segítségével még egy lépcsőben biztosított a beavatkozási lehetőség az elfolyó tisztított szennyvíz határértékre történő tisztításában.