EN RO

Dugulásmentes szennyvízátemelő rendszert telepítettünk Szerbiában

2022. május 18.

2020-ban olyan pályázati lehetőség nyílt meg cégünk számára, amely elnyerését követően szakmai munkánkkal nem csak egy problémát sikerült megoldanunk, de egyúttal segítséget nyújthattunk egy szerbiai település önkormányzatának is abban, hogy megtegyen egy lépést szennyvíztisztító rendszerének fejlesztési folyamatában.

A pályázatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium írta ki „A hazai vízipar külpiaci tevékenységét előmozdító pályázati program 2020” címen (referenciaszám: 04_JUN_KKM_VIZDIPLOMACIA-2020). A pályázat célja volt, hogy előmozdítsa a hazai vízipari cégek, felsőoktatási intézmények arra irányuló törekvéseit, hogy:

  • vízipari exportpiaci lehetőségeiket bővítsék;
  • lehetőségük legyen tudásuk és képességeik megosztására a vízválság elleni küzdelemben;
  • bekapcsolódhassanak a nemzetközi intézmények által finanszírozott, külföldi – víziparral összefüggő – projektek tervezésébe és megvalósításába.

 A WAPPtech Kft. a pályázat keretében a szerbiai Batočina település szennyvízelvezető hálózatának fejlesztéséhez járult hozzá, ahol jelentős problémát okoztak a csatornaidegen szálas anyagok általi üzemzavarok. Cégünk „Dugulásmentes szennyvízátemelő rendszer” telepítésével valósította meg a rendszer üzemképességének fejlesztését.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 70%-os finanszírozással támogatta a projektet, míg az összköltség 30%-át a WAPPtech Kft. vállalta, így Batočina település anyagi ráfordítás nélkül tudta fejleszteni szennyvízelvezető rendszerét.

Abban, hogy ez a projekt megvalósulhasson, nagy szerepe volt helyi partnerünknek, a MILANOVIČ TRETMAN VODA vállalatnak, akiken keresztül kapcsolatba léptünk Batočina Önkormányzatával, és akik a projekt teljes időtartama alatt támogatták munkánkat. A telepítési munkák előkészítését nagy mértékben segítette Batočina Önkormányzata gépekkel, illetve a munkaterület előkészítésével, amit ezúton is köszönünk.

A „Dugulásmentes szennyvízátemelő rendszer” a Batočina települési szennyvíz csatornahálózat egyik átemelő aknájába került telepítésre. A beépítési helyszín kiválasztása több helyszíni bejárás eredményeként, a helyi tanács helyettes vezetője, Nenad Milic segítségével történt, aki végül a javaslataink alapján kijelölte a megfelelő helyszínt a telepítéshez. A megvalósított rendszer fő elemei között szerepel egy aprító berendezés, a kapcsolódó vezérlőszekrény, illetve további gépészeti és vezérléstechnikai egységek is.

Nenad Milic úr elmondása alapján a Batočina-i önkormányzat levéltárában találtak olyan dokumentumokat, amik a török időkben íródtak, és amikben a helyi szerb közösség a magyarok segítségét kéri és kapja meg a törökök ellen. Ezen a projekten keresztül most ismét a magyarok segítettek a helyi közösségnek, hiszen szakértelmünkkel előrelépést tudtunk elérni a náluk is fennálló szálasanyag okozta szennyvízelvezetési probléma kezelésében.

Őszintén örülünk és egyúttal büszkék is vagyunk rá, hogy megvalósulhatott ez a projekt és támogathattuk a település szennyvíztisztító rendszerének fejlesztését.