EN RO

Nyugat-magyarországi lakossági szennyvíztisztító fejlesztést igényel

2020. január 15.

A fejlesztéssel érintett nyugat-magyarországi település szennyvíztisztító telepe az adott agglomerációba tartozó további öt település szennyvizeit kezeli. A telepet a sok évvel ezelőtti megvalósításakor jóval kisebb kapacitásra tervezték, amely mára mérete és technológiája szempontjából is elavulttá vált. A probléma megoldására KEHOP pályázat keretében fejlesztési pályázatot írtak ki a tulajdonos önkormányzatok és a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.

A telep konkrét műszaki problémája az elmúlt évek folyamatos hidraulikai és tápanyag-túlterheléséből adódik. A megvalósításkor beépített technológiai gépészeti berendezések, a felhasznált szerkezeti anyagok a jelenkor követelményeinek már nem felelnek meg, elhasználódtak, ezért a stabil és folyamatos határértékre történő tisztítás már nem valósítható meg.

A szennyvíztisztító telep tulajdonos önkormányzatai, a helyileg illetékes üzemeltető szervezet ajánlásait figyelembe véve, új biológiai tisztító műtárgy kivitelezése, a gépészeti és villamos irányítástechnika teljes csereje mellett döntöttek. Mindemellett a közúti szállítási költségek növekedése és környezetvédelmi szempontok miatt a helyszíni iszapvíztelenítési kapacitás korszerűsítését is tervezik. Az üzem fejlesztését a meglévő szennyvíztisztítótelep területén, de teljesen új műtárgyakban fogják megvalósítani.

A KEHOP pályázat keretében kiírt fejlesztésben tervezőként mi is izgalmas feladatokat kaptunk.