EN RO

Nehézfém eltávolítása

A vízkezelés területén széles körben adódnak nehézfém szennyezési problémák. Az ipari termelés során számos technológia hulladékvizének magas a nehézfém tartama, mely vagy kibocsátási határérték alá tisztítandó vagy a visszaforgatás igénye esetén a nehézfém besűrítése történik. A fúrt kutak esetén azok nehézfém-tartalma is meghaladhatja az előírt határértékeket.

Nehézfém eltávolítására az alábbi technológiák használatosak:

  • nanoszűrés;
  • fordított ozmózis;
  • töltetes oszlopok vas- és mangáneltávolításhoz.

Nanoszűrés

A nanoszűrés olyan membrántechnológiai eljárás, ami hozzávetőlegesen 1 nanométer méretig visszatartja a részecskéket. A szakirodalom az ultraszűrés (UF) és a fordított ozmózisos (RO) eljárások közé helyezi a részecske-visszatartás függvényében. A szerves molekulákat 200-400 g/mol méretig visszatartja, az oldott sókat pedig 20-98%-ban. Az olyan sókat, melyek egyértékű anionokkal rendelkeznek (NaCl, CaCl2) 20-80%-ban, a kétértékűekkel rendelkezőket pedig 90-98%-ban. Az általános technológiai transzmembrán nyomás 3-16 bar tartományban mozog. A nanoszűrésről bővebben a Nanoszűrés oldalon olvashat.

Fordított ozmózis

A fordított ozmózis (Reverse Osmosis – RO) az elérhető szűrési technikák legfinomabb lépcsője. Az RO membránok fizikai-kémiai gátat jelentenek az oldott sók és a kb. 100 g molekulatömegű szerves molekulák számára, viszont a vízmolekulák a membránon átjutva képezik a tisztított vízáramot. A membrán az oldott sókat körülbelül 95-99%-ban tartja vissza. A fordított ozmózis jelensége akkor történik, amikor a víz a nagyobb koncentrációjú oldalról a kisebb felé, a koncentráció-kiegyenlítődés ellenében jut keresztül a membránon. Ez abban az esetben jön létre, ha a koncentrált oldalra gyakorolt mesterséges nyomás nagyobb, mint a természetes ozmózisnyomás, ekkor a természetes folyamat megfordul. Az ozmózis jelensége a tiszta vizet kényszeríti át a membránon a koncentráltabb oldalra. A nanoszűrésről bővebben a Fordított ozmózisos berendezések oldalon olvashat.

A fenti két membrántechnológiai eljárás az adott vízminőségtől függően egyéb kiegészítő technológiai lépcsőkkel alkalmas arra, hogy a hulladékvíz szennyezőit a kibocsátási határérték alá csökkentse, vagy besűrítéssel visszaforgathatóvá tegye a technológiába.

Töltetes oszlopok vas- és mangáneltávolításhoz

Az ivóvíz vagy ipari felhasználásra szánt víz gyakran tartalmaz oldott állapotú vasat vagy mangánt. A vas- és mangántartalom elsősorban a mosóvíz és a csővezetékek elszíneződésében okozhat gondot. Magyarországon az ivóvíz határérték vasra 0,2 mg/l, mangánra 0,05 mg/l. A membrántechnológiai előírások mindkét elem esetében 0,05 mg/l határértéket írnak elő. A vas- és mangán eltávolítását különböző módszerekkel végzik attól függően, hogy mennyi a víz vas- és mangántartalma, az oldott oxigénszint, szén-dioxid-tartalom vagy a keménység. Különböző töltetes szűrőoszlopokkal vegyszeradagolás mellett vagy a nélkül nagyon jó hatásfokkal távolítható el az oldott vas- és mangántartalom. Töltetként felhasználják a zöldhomokot, piroluzitot és a BIRMöt. Ezekről a Vas- és mangántalanítás oldalon talál bővebb leírást.

Vízminőségtől függően, a helyi igényeknek megfelelően, cégünk segítséget nyújt az optimális technológia megtervezésében és kivitelezésében.