EN RO

Ultraszűrő berendezések

A nyomott ultraszűrő modulok PVC házba ágyazott üreges membránok, melyek hatékonyan visszatartják a lebegő anyagokat és a baktériumokat. A nyomott modulok felhasználása széles körű az ipari/élelmiszeripari és lakossági vonalon. A poliakril-nitril (PAN) és poliéter-szulfon (PES) anyagú membránok különböző méretben elérhetők a felhasználási területtől függően. A fejlesztéseknek köszönhetően a modulon belül egységesen oszlik el a vízáram, ezért azokon minimális nyomásesés alakul ki és egyszerűbb a tisztításuk. A csatlakozási pontok kialakítása folytán a helykihasználás optimális. Nagy mennyiségű kezelendő víz igénye esetére a legnagyobb elérhető modul méret 10” x 60”, 60 m2 membránfelülettel.

A PES és PAN membránok hidrofil tulajdonságaikban felülmúlják a többi polimermembránt. A növelt hidrofilitásnak köszönhetően növekedett azok nedvesíthetősége és csökkent az üzemi nyomás. A membrán kialakításából adódóan még kevésbé hajlamos az eltömődésre, ennek eredményeképp a tisztítási ciklusok száma, és ezzel együtt a vegyszerfelhasználás is csökken. A duplán aszimmetrikus membránok jobb tulajdonságokkal bírnak a szimpla aszimmetrikus membránokhoz képest. A külső és belső réteg egyaránt visszatartja a baktériumokat, a szilárd anyagokat és a turbiditást okozó szennyezőket, és a visszaöblítési ciklus alkalmával sem fordulhat elő a pórusok eltömődése.

Az UF elfolyó termékvize lebegőanyag-mentes, így felhasználható öntözési célokra, vagy minőségének köszönhetően olyan további tisztítási technológiákra is feladható, melyek érzékenyek a lebegő anyagokra.

Felhasználási területek

 • biológiai szennyvíztisztítás utókezelése;
 • RO-előkezelés;
 • esővízkezelés;
 • hűtő- és ipari víz előkezelése felszíni vizekből;
 • ivóvízkezelés;
 • élelmiszer- és gyógyszeripari vízelőkészítéshez;
 • élelmiszeripari elválasztás, sűrítés.

Berendezéseinket vízminőségi és mennyiségi adatok alapján és a helyigény szerint egyedileg tervezzük és a megrendelő igényei alapján kivitelezzük. Általánosságban a következő típusokat tudjuk ajánlani:

Jellemzők WAPP-UF ultraszűrő berendezések
WAPP-UF-0,1 WAPP-UF-1 WAPP-UF-5 WAPP-UF-10 WAPP-UF-50 WAPP-UF-100 WAPP-UF-200 WAPP-UF-500 WAPP-UF-1000
Max. térfogatáram m3/h 0,1 1 5 10 50 100 200 500 1000
Pórusméret mm 0,25-0,04
pH tartomány 2-11
Lebegőanyag tartalom g/l max. 12

MBR rendszerek

A szigorú kibocsátási határértékek és a vízvisszaforgatás igényének hatására egyre szélesebb körben alkalmazzák a Membrán Bioreaktoros (MBR) eljárást, mely az eleveniszapos tisztítási technológia jelentős fejlesztési ágát képviseli. Az eleveniszap elválasztása a kezelt víztől hagyományosan külön, az ülepítő térben történik. Ennek hátránya, hogy alacsony iszapterheléssel üzemeltethető, ezáltal nagyobb a területigénye és a biológiai kezelés hatásfoka is kisebb. Az MBR technológiában az ülepítőt egy fizikai gáttal helyettesítik modulos kialakítású membránok formájában. A technológia alkalmazása folytán a tisztító nagyobb iszapsűrűséggel működtethető, így kisebb a helyigénye.

Az MBR membránok az ultraszűrési tartományban működnek (vágási érték 150 kDa/0,04 mikron), így biztosítják az elfolyó víz megfelelő minőségét.  A felhasznált membránokat kialakításuknak köszönhetően hatékonyság, megbízhatóság, költséghatékonyság, valamint hosszú élettartam jellemzi. Az MBR elfolyó termékvize lebegőanyag mentes, így felhasználható öntözési célokra, vagy minőségének köszönhetően olyan további tisztítási technológiákra is feladható, melyek érzékenyek a lebegő anyagokra.

Alkalmazott moduljaink ötvözik a hagyományos keretre szerelt szálas- és lapmembránok tulajdonságait, kiküszöbölve azok a negatívumait. A támasztóréteg nélkül üzemelő membrán 2 mm vastagságú, ezáltal több membránlap szerelhető ugyanakkora méretű keretre és az energiafelhasználása is kisebb. A modulok lapmembránokkal üzemelnek, melyek között előidézett áramlás kiküszöböli azok felületi eltömődését, ezzel növelve a visszamosások közti időt. A megfelelő működés érdekében a modul alul és felül is nyitott, így biztosítható a „cross-flow” áramlás alulról felfelé irányban, melynek köszönhetően csökken az iszap lerakódása és a szálas anyagok beragadására. A modulok kialakításának köszönhetően nincs szükség külön keret kiépítésére. A membránok teljes felülete alkalmas permeátum termelésre, és az egész felületen végezhető visszaöblítés. A legnagyobb elérhető membránmodul 1 920 m2 felülettel rendelkezik.

A membrántechnológiás vízkezelést egyre gyakrabban alkalmazzák. A membránok önmagukban véve nem elegendően robusztus anyagok a szennyvízkezeléshez, ennek ellenére durva, nagy szennyezőanyag tartalmú vizekhez is felhasználják őket. A membrán sértetlensége különösen abban az esetben fontos, ha a szennyvízkezeléshez MBR technológiát terveznek használni. A víz „kémiai” tisztítását a biomassza végzi, a membrán a víz és a lebegőanyag fizikai elválasztásáért felelős. Ezért a membrán felszíni sérülései elkerülendők a megfelelő vízminőség eléréséhez. A membránok sokéves működési időtartama alatt nyilvánvalóan ezek a sérülések nem kerülhetők el teljes mértékben. A sérüléseket a medencébe kerülő éles tárgyak vagy a szennyvízzel érkező egyéb hulladékok okozhatják. A membránok valóban sérülékenyek, de megfelelő kialakítás esetén a felületi sérülések nem okozhatnak nagyobb problémát. A hagyományos modulos kialakításban a membránokat egy műanyag lapra szerelik, és a kerethez rögzítik. Ezzel a kialakítással egy esetleges lyukadás a membránon elkerülhetetlenül szűretlen víz átjutását eredményezi a tisztavízvonalra. Alkalmazott moduljainkban a felépítés ettől eltér. Ahelyett, hogy a membránt mindkét oldalról egy támasztórétegre rögzítették volna, egy laminálási technológia kifejlesztésével a membránt egy speciális távtartó anyagra vitték fel. A membránokat a laminált lapokból vágják méretre, és a széleket lehegesztik. A permeátum elvétel a lap közepén kialakított lyukon át történik. Felületi sérülés esetén a biomassza közreműködésével a belső távtartó anyag szigeteli le a sérülést. Még a felület súlyos csökkenését követően is érvényesül a lebegő anyagok és baktériumok visszatartása. Laborkísérletek bizonyították, hogy a laminált felület 2 percen belül képes kijavítani magát még a legrosszabb vízminőség esetén is.

Előnyök

 • fizikai gát a lebegőanyag és baktériumok visszatartásához;
 • a modulkialakításnak köszönhetően nem történik iszaplerakódás a membrán felületén;
 • szűrt vízzel és vegyszeresen is visszaöblíthető;
 • kis energiaigény;
 • kis helyigény;
 • megbízható teljesítmény;
 • önjavító membránlapok;
 • finombuborékos levegőztetés;
 • mechanikailag tisztítható.

Felhasználási területek

 • lakossági szennyvíztisztítás;
 • ipari szennyvíztisztítás (kozmetika, élelmiszeripar, állattartás, autómosó, olaj-víz szeparáció, biomassza eltávolítás, hűtőfolyadékok visszatartása, textilipar).

A szennyezési probléma mélyebb feltárása és ajánlataink pontosítása érdekében laboratóriumi hátteret tartunk fenn a vízminták vizsgálatához. Igény esetén tesztberendezéseink helyszínre szállíthatók.