EN RO

Fertőtlenítés

Klórozás

Szinte minden vízforrás fertőtlenítése szükséges, melyet ivóvizes vagy ipari célra használnak fel. Ennek célja részben a már benne található mikroorganizmusok elpusztítása, részben pedig a fennmaradó fertőtlenítő hatás fenntartása a későbbi szennyezések elkerülése végett. Jelenleg a legelterjedtebb vízfertőtlenítési lehetőség a klóradagolás, de az ózonos fertőtlenítés is egyre elterjedtebb.

A klór akkor a legjobb fertőtlenítő vegyszer, ha a víz turbiditása alacsony, és pH értéke legfeljebb 8. A legelterjedtebb adagolási formája nátrium-hiporklorit, vagyis a hypo. A behatási idő a mikroorganizmusok fajtájától erősen függ. Ez azért lényeges, hogy mielőtt a vízelosztó rendszerbe kerül a kezelt víz, már steril legyen, nehogy elfertőzze a vízrendszert. A beadagolt és el nem reagált klór benne marad a vízben a folyamatos sterilitás fenntartása miatt, ezért általában minimálisan túladagolják a vegyületet. Fertőtlenített vizek esetében a maradék klór mennyisége minimum 0,5 mg/l mennyiségben kell, hogy jelen legyen 30 perc kontaktidő után.

Klór-dioxid

A klór-dioxid a klórhoz és a hipoklorithoz hasonló vegyület. Más szerves vegyületekkel történő reakciókészsége a klórhoz képest sokkal kisebb. Ha klór-dioxidot adagolnak a vízbe, annak biocid hatása fennmarad, mivel nem reagál el más anyagokkal. A vízben nem hidrolizál sósavvá, mint a klór, hanem oldott gáz formában van jelen. Más klórvegyületekkel ellentétben nem képez klórozott szénhidrogéneket (pl. THM), így nem jelennek meg rákkeltő anyagok a vegyület felhasználását követően.

Ózon

Az ózon egy instabil gáz, mely kismértékben oldódik vízben. Hatásos fertőtlenítőszer, de instabilitása miatt nem marad hosszútávon a vízben maradék fertőtlenítőszerként, így gyakorlatilag képtelenség túladagolni. Szín-, valamint rossz szagok és ízek eltávolítására is kiválóan alkalmazható. Helyszíni felhasználásához ózongenerátor telepítése szükséges.

UV

Az ultraibolya besugárzás kisebb vízellátó egységeknél széles körben használatos. A hatásfoka a sugárzás hullámhosszától és intenzitásától függ, ezért a vízben lévő lebegő szennyezők erősen csökkentik a fertőtlenítő hatást. Gyakorlati megoldásban UV lámpa mellett vezetik el a fertőtlenítésre szánt vizet. A technológia nem igényel vegyszeradagolást és nincs lehetőség túladagolásra, viszont maradék fertőtlenítőhatás sem tartható fenn. 

Steril szűrés

Az alkalmazás a membrántechnológián alapul, amelyben fizikai gáttal tartják vissza a mikroorganizmusokat. Főként gyógyszeriparban alkalmaznak steril szűrőket, amelyek pórusmérete legfeljebb 0,2 mm, de egyes tanulmányok a 0,1 mm-es szűrőket részesítik előnyben. Steril szűrés kisebb pórusméretű mikroszűrőkkel és ultraszűrőkkel végezhető.

Vízminőségtől függően a helyi igényeknek megfelelően cégünk segítséget nyújt az optimális technológia megtervezésében és kivitelezésében.