EN RO

Vízkezelés

A víz az élet alapja, ez ma már szinte közhelynek számít. Testünk több mint 70%-a víz, és mivel az anyagcserénk, a kiválasztás mind vizes oldatban történik, a testünk vízveszteségét folyamatosan pótolni kell. Az egészséges életfolyamatokhoz naponta legalább két liter víz fogyasztása ajánlott. Víz nélkül az ember csak legfeljebb két-három napig marad életben.

A fejlett országokban élő emberek túlnyomó többségének az ivóvíz „házhoz jön”, így ők csak nehezen tudják elképzelni, milyen lehet azoknak, akiknek az ivóvíz beszerzése napi szinten komoly feladatot jelent. A Földön közel egymilliárd embernek nincs hozzáférése jó minőségű ivóvízhez, emiatt gyakran nincs más választásuk, mint meginni a mikrobiológiailag nem biztonságos, koszos vizeket, amely komoly járványokat (vérhas, kolera) okoz az érintett térségekben. A vízhiányos országokban a probléma forrása többnyire nem is a víz tényleges hiánya, hanem a szennyezettség, a nem biztonságos víz.

Cégünk a „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elvet tartja szem előtt. Az a tény, hogy ma még vízbázisaink legnagyobb része jó biztonsággal fedezi vízfogyasztásunkat, nem jelenti azt, hogy ez mindig is így marad. Az ivóvízre vonatkozó követelmények egyre szigorodnak – például az arzént illetően is – ugyanakkor a vízhiány és a száraz időszak egyre gyakoribb jelenség Európában is, így az elsődleges cél a víz helyben tartása (csapadékvíz-hasznosítás, víztározók létrehozása), a sérülékenyebb nagyméretű rendszerek helyett kisebb, lokális szintű vízgazdálkodási rendszerek kialakítása és fenntartása.

A csapadékvíz hasznosítása egy jó irány a lokális rendszerek kialakítása felé, azonban a csapadékvíz – meglepő módon – kockázati tényező is lehet a talaj, a talajvíz számára. Főleg a nagy parkolókból lefolyó csapadékvizek tartalmazhatnak gumikopadékot, gépkocsiból kifolyó olajos szennyeződéseket. Benzinkutak esetében ezekhez a töltés során esetlegesen kicsöpögő benzin, gázolaj is hozzájárulhat. A környezet szennyeződésének megelőzésére a csapadékvizeket az elvezetés előtt tisztítani kell, azaz a csapadékvizeket összegyűjtő folyókákba meghatározott mennyiségű és kapacitású olajfogó berendezés beépítése szükséges.

A meglévő vízbázisokból származó vizek legtöbbször kémiailag, mikrobiológiailag nem tiszták, így a felhasználási céltól függően vízkezelésre van szükség. Ipari vizek, kazántápvizek esetében főleg a vízlágyításnak van jelentősége, hiszen az oldott sók kiválása a berendezéseket károsíthatja, élettartamukat lerövidíti. Ivóvíz esetén a cél az ivóvíz-szabványnak való megfelelés, azaz hogy a víz kémiai és mikrobiológiai jellemzői kielégítsék az ivóvízre vonatkozó követelményeket.